05-10-06

elfenbomen

Elfenbomen


Elke boom heeft een eigen deva en in oude, voorname bomen huizen misschien nog meer geesten. Elfen gebruiken bepaalde oude, holle bomen als poort tussen het elfenrijk en de mensenwereld.

Appelboom:
Heilig voor Diana, de godin van het kleine volk. Verbrand op midzomeravond (22 juni op het noordelijk halfrond, 22 december op het zuiderlijk halfrond) wat appelboombast ter ere van het elfenvolk.

Berk:
In Schotland zet men berkentwijgjes in de wieg, zodat de baby niet wordt ontvoerd door elfen. De lievelingspaddestoel van de elfen, de rode en witte vliegenstam groeit onder de berk.

Eik:
De eik vormt met de meidoorn en de es de elfentriade. Volgens een oud rijmpje wonen er elfjes in de oude eikenbomen.

Els:
Uit verschillende delen van de boom kunt u rode, groene en bruine kleurstof verkrijgen die vuur, water en aarde symboliseren. Het witte hout wordt rood wanneer het wordt afgehakt en wordt in verband gebracht met drayadenbloed. Men zegt dat de beschermende elfen van de els de gedaante van een raaf kunnen aannemen.

Es:
De heiligste boom van de Scandinaviers en een lievelingsboom van de elfen. Op plaatsen waar essen dicht bijeen groeien, wonen elfen. Met de eik en meidoorn vormt de es de elfentriade. Als ze worden samengebonden met rood draad, bieden takjes van elk van deze bomen bescherming tegen boosachtige nachtelijke geesten.

Hazelaar:
Elfen zijn gek op hazelnoten. De bloemknoppen zijn een ingredient voor elfenzalf en elfen gebruiken de ranke takken als toverstaf.

Lijsterbes:
Elfen houden veel van deze boom. Hij wordt ook wel heksengif genoemd, want hij beschermt tegen heksen en kwaadaardige geesten. Elfen zijn gek op lijsterbessenjam.

Meidoorn:
Deze favoriete boom van het kleine volk is met de eik en de es onderdeel van de elftentriade. Een krans van meidoornbladeren behoort tot het kostuum van Jack in het Groen.

Sleedoorn:
Een kreupelbos van sleedoorns wordt bewaakt door kleine, kale elfen die daar samen komen.

Vlierboom:
De vlierbooom wordt soms heksenboom genoemd en biedt bescherming aan elfen die op hun beurt de boom bewaken. Vlierbessenwijn wordt weer elfenwijn genoemd. Het brengt ongeluk om het hout van de vlierboom te verbranden.

Wilg:
De favoriete boom van de elfen om toverstafjes van te maken

17:56 Gepost door speaking eyes in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.